Vida i miracles de la plaça Reial

L’Ajuntament de Barcelona, la Fundació de SETBA, l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial i Albertí Editor, publiquen:

VIDA I MIRACLES DE LA PLAÇA REIAL

de Xavier Theros

Una biografia sobre un dels indrets més emblemàtics de la nostra ciutat. 

La plaça Reial és un dels espais més importants de la ciutat, no només per la seva ubicació, sinó per les històries que amaguen els porxos que l’envolten, la font que forma l’epicentre, o el terra trepitjat per dides, soldats, prostitutes, nens, i “senyoritos”. Però també és la plaça dels atemptats, de la lluita política, dels personatges extravagants i de la marginalitat.

La Plaça Reial va néixer en el solar d’un vell convent, on abans hi havia un bordell medieval, per esdevenir el lloc on anaven a fer el ressopó els senyors quan sortien del Liceu. També fou el punt de trobada dels sardanistes i els excursionistes, plaça vital i popular d’abans de la guerra, un indret buit i brut durant la postguerra, l’epicentre de la vida nocturna durant els anys cinquanta i seixanta, punt d’entrada de la droga als setanta i vuitanta, un aparador de l’administració socialista als noranta i un dels racons més coneguts i fotografiats pels turistes.

La publicació del llibre posa colofó a la commemoració del 20è aniversari de la fundació de l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial, en un any ple d’activitats de caire cultural i social.

El llibre presenta material fotogràfic inèdit, de diferents arxius personals, i de locals i establiments que estan o van estar situats a la Plaça Reial.

“Escriure aquest llibre sobre la plaça Reial ha estat com tornar a l’escenari del crim, treure la pols a records que ni sabia que guardava i adonar-me d’un espai que, ens agradi o no, forma part de la vida de tots els barcelonins. Resulta impossible residir en aquesta ciutat i no haver-hi estat, tothom en conserva alguna anècdota”.

Xavier Theros. Del pròleg