Tornar

Hotel DO

Plaça Reial, 1
Fructuós Canonge (Montbrió del Camp, 1824 – Barcelona, 1890)

La Plaça Reial és un indret amb una màgia especial, que amaga mil i una històries, com la de l’enllustrador i prestidigitador Fructuós Canonge, conegut com El Merlí català.

Nascut a Montbrió del Camp, la seva família es va traslladar a Barcelona el 1831. Fou enllustrador i venedor ambulant de betum. Però tenia un do, els seus jocs de mans fascinaven tots els client, i aquest talent el va portar recórrer Amèrica i bona part d’Europa com a prestidigitador.

Avui dos vestigis ens recorden qui va ser aquest personatge: un cartell a la Plaça Reial i un fresc al Pas de l’Ensenyança.

Galeria

Fructuós Canonge

1824-1890

+

Butlletí Búfalo

1956

+

Retrat de Fructuós Canonge

+

Romanço

+

Apuntes Biográficos 2a edició

1875

+

Apuntes Biográficos 3a edició

1882

+

Nueva Crónica de Barcelona

+

Dibuix signat per Canonge

1880

+

Il·lustració de Fructuós Canonge

+

Condecoracions

+

Butlletí Búfalo

1956

+

Auca

1862

+

Esquela Fructuós Canonge

1890

+

Fresc abans de restaurar

2002

+

Fresc restaurat

2016

+

Joan Canonge

+

Cartell

+

Joan Canonge

+

Portada Butlletí Búfalo

1956

+

Bitllet

+

Cadira d'enllustrador

2015

+

Cartell plaça Reial

2016

+

Vídeos

 • Esmolet.

  Enric Farran - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. L'esmolet és una figura que encara avui es pot trobar de tan en tan pels carrers de Barcelona, i ens el recorda el propietari de l'Herbolari Farran que utilitzava els seus serveis.

 • Escrivent.

  Jaume Doncos - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. Encara perviu en la memòria col·lectiva, el record dels escrivents que s'ubicaven davant del Palau de la Virreina, en una època en què molta gent no sabia llegir ni escriure.

 • Endevinadora.

  Núria Viladevall - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. Durant alguns anys, a la plaça, davant de la Taxidermia Soler i Pujol, una senyora endevinava el futur als visitants amb una tècnica molt especial...

 • Sereno.

  Joana Rocasalbas - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. L'ofici de sereno ens l'ha explicat Joana Rocasalbas, veïna del barri des de fa més de 50 anys.

 • Drapaire.

  Teresa Caja - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. La figura del drapaire ens l'ha explicat Teresa Caja, veïna del barri, a més de ser filla i néta de drapaires.

 • Enllustrador.

  Dario Olaortua - 2016

  Dins del marc de La Memòria de la Plaça 2015 i l'exposició de La Màgia de la Reial, recuperem alguns oficis perduts a partir de testimonis que tenen relació amb la Plaça Reial i el seu entorn. Aquí, la figura de l'enllustrador explicada per Dario Olaortua, president de la Fundació Setba.

Documentació

El gran Canonge

Xavier Theros , Escriptor i periodista

2016

En el segle XIX la plaça Reial va ser el centre ciutadà per excel·lència de Barcelona, un espai de botigues i locals emblemàtics que atreia tota mena de vianants. Sota aquests porxos, davant la farmàcia d’El Globo hi tenia el seu saló de netejar sabates un dels personatges més extravagants i populars de la seva …

Avui estem contents

Joan Ignasi Majó i Grau , Hotel DO

2016

No sóc fill de Barcelona i no hi vaig venir a viure fins ja passats els 50 anys. Coneixia la Plaça Reial, no les seves històries, tradicions, costums… però m’agradava i trobava en ella un encant especial que m’atreia. De la meva època d’estudiant a Terrassa, i per l’arrelament que el jazz té en aquesta …

El dit de Colón

Lluís Permanyer Lladós , Periodista de La Vanguardia i cronista de la ciutat

2 d’abril de 2002

Em fascina rastrejar els vestigis que d’un passat més o menys llunyà poden romandre en els llocs més diversos i inesperats de la ciutat.

Avui vull evocar dos rastres difícilment recognoscibles de qui va ser un barceloní d’adopció gairebé idolatrat: Fructuós Canonge (1824-1890). La prova és que, poso per cas, va entrar en …

La Barcelona Ochocentista

Jaime Boch Pardo , 1957

Un limpiabotas ilustre

, Publicació de 1958


Lustrosa humanidad

Montse Virgili , La Vanguardia. Culturas.

Dimecres 24 de desembre de 2008

El gran mago Canonge se esfuma

Lluís Permanyer , La Vanguardia. Vivir en Barcelona.

Dimarts 2 d’abril de 2002

Roban el Canonge

Lluís Permanyer , La Vanguardia. Viure.

Dijous 23 gener de 2014